Какво е общото на сватбите от келтските племена до съвременните сватби, от Испания до Китай? Разбира се, цветята и булчинския букет! И това, което те символизират.

Bulchenski-buket-0

Разберете от къде са дошли днешните традиции на сватбата, свързани с цветята. Също така, какво означават розите, маргаритките, портокаловият цвят в древността…. И разбира се, порадвайте се на красивите сватбени букети.

Надяваме се да ви помогнем да стигнете стъпка по-близо до избора на идеалния букет за вас!

  • Антична стрoгост

В древна Гърция и древен Рим, булчинския букет е предназначен за защита на момичето от злите духове. За тази цел букетът е съставен от силно ароматизирани и понякога твърде остри билки и подправки … В допълнение, булчинския букет символизира вярност, чистота и плодородие.

Bulchenski-buket (8)

Bulchenski-buket (11)

Bulchenski-buket (12)

  • Скандинавските страни

Темата с остри билки и подправки продължава Скандинавия. На младоженците викингите закачвали в сватбените дрехи силно миришещи билки като мащерка, розмарин … и дори лук и чесън! Смятало се, че това ще донесе на бъдещият съпруг късмет в морето. Какво облекчение, че не сме викинги!

Bulchenski-buket (3)

Bulchenski-buket (5)

  • Славяни

Традиционно на славянските земи момичетата носели сватбени венци. Това бил древния символ на слънцето, а съответно щастие и благополучие. Венците плели от билки, предпазващи от неуспехи и уроки, класове, означаващи богатство и плодородие, както и от маргаритки – традиционно цветето на любовта сред славяните. И никакъв чесън!

Bulchenski-buket

Bulchenski-buket (13)

Bulchenski-buket (14)

  • Викторианска епоха

Кралица Виктория възражда традицията на мандариновите цветове в образа на булката и решава да включи в букета цветя, а не треви. Цветята украсяват не само прическата на булката, но и сватбената рокля. Нежните бели съцветия означавали невинност и чистота, тъй като са крехки и изящни, с тънък приятен аромат.

Bulchenski-buket (6)

Също така, в тази епоха за символ на любовта се смятала РОЗАТА.

Bulchenski-buket-1

  • Великобритания

През Средновековието момичето било длъжно да включи в сватбения букет невен, обработен с розова вода. Трудно е да се повярва, но след церемонията невена трябвало да се изяде, тъй като се смятал за………добър афродизиак.

Bulchenski-buket (4)

Също така по това време се появява традицията FLOWER GIRLS. Тази традиция има за цел да осигури на младата жена радостен живот.

Bulchenski-buket (9)

  • Индия

От тук започва една традиция, която се използва и в нашите сватби – посипване на младоженците с цветни венчелистчета, само че, в древна Индия това правел брата на младоженеца след завършване на сватбената церемония. В древни времена се смятало, че това символично действие защитава младоженците от неудачи.

indijska-svatba

Bulchenski-buket (2)

Това са само някои от страните, които избрахме за тази статия. Но ще продължим да ви бъдем полезни и да ви представяме идеи за различни сватбени букети.