Може би изборът на цвят за сватба изглежда нещо просто, но цветовете са способни да влияят на настроението. Избирайки някаква цветова гама за празничния ден, вие можете, например, да създадете атмосфера или на романтика, или на лекота и възторг, или мир и спокойствие и т.н.

Освен това, определяйки цветовите съчетания няма да бъде трудно да се избере букета на булката, украсата на сватбените автомобили и дори покривките. Ръководейки се от описаните по-долу съвети, вие може да превърнете вашето тържество в емоционално силно и запомнящо се събитие!

Определете вида на вашата сватба

Изборът на цвят зависи от броя на гостите, техните виждания за живота и просто степента на формалност на сватбата. Ако планирате тържествен прием, на който в това число сте поканили лица, заемащи високо положение в обществото, се придържайте към класическите и елегантни схеми. Например, бяло, сребърно, перлени нюанси, за акцент обърнете внимание на цветовете чайни рози или мляко с кафе. За по-малко демократична сватба изборът зависи от личните предпочитания.

svatba

Тематика на сватбата

За да организирате тематична сватба, трябва внимателно да изберете цветовете. За сватби в „приказен“ стил са подходящи леките и романтични тонове: розово, златисто, нежно синьо и т.н. За морски стил, на първо място изберете синьо, тюркоаз или лазурно за основните цветове, и след това добавете още един или два цвята за яркост. Ако организирате сватба в стилът на някоя страна, запознайте се добре предварително с традициите на дадения народ.

svatba-1

Основи на цветовия декор

За да създадете един незабравим и колоритен сватбен декор, най-добре да изберете един основен цвят и един – два други за акценти. Отчитайте сезона през който ще бъде сватбата. Естественото състояние на природата до голяма степен ще определи цветовите съчетания за празника.

Пролетна сватба

Природата се събужда от дълъг зимен сън, появяват се първите цветя и зеленина на дърветата, пристигат птиците, всичко изглежда радостно, изтънчено и въздушно. Вие можете да създадете подобна атмосфера на лекота на собствената си сватба. Избирайте меки, пастелни тонове, например, бледо жълто, светло розово, синьо, зелено, лилаво, лавандула и т.н. За акцент изберете някое от първите пролетни цветя: от кокичета до лалета.

svatba-2

 svatba-3

Лятна сватба

Повечето сватби се провеждат през лятото. Компетентните цветови комбинации ще отличават вашата сватба от стотиците други. Можете да избирате наситени тонове като лилаво, оранжево, цвят фуксия, за да създадете усещане за горещо и шумно празненство. Или обратното, може да „охладите“ летните страсти и да направите акцент върху аквамарин, небесно синьо, сребърно.

svatba-4

svatba 0

Есенна сватба

Есента е най-богатият сезон от всички други сезони. Време за събиране на реколтата, празник на урожая и благородните отенъци. Избирайте съответната гама за сватбата: лилаво, злато, бронз, маслини, кафе, наситен оранжев.

svatba-5

svatba-6

svatba-7

Зимна сватба

Зимата изглежда скучна и еднообразна като цветове. Независимо от това, среброто, бежовото, карамела, перлените нюанси създават впечатление за чистота и възвишеност. Можете да направите сватбата топла и уютна като добавите жълто, злато и червени цветове в украсата на залата.

svatba-8

svatba-9

Цветът е второто ви „аз“

В действителност, няма „правилни“ или „погрешни“ цветове за сватба. Най-важните хора на сватбата са младоженците и те трябва да изберат цветовата палитра. Изберете вашия любим цвят за празничния ден. Използвайте съчетаващи се с него отенъци в качеството на допълнителни цветове. В крайна сметка, какъв е смисълът от така наречената „стилна“ сватба, ако този „стил“ не радва очите?!